La Plataforma del Serpis, una associació multisectorial per a vertebrar el territori i fer front al canvi climàtic

Fa gairebé un any començava a prendre forma la Plataforma Ciutadana per a la Defensa del Riu Serpis. Hui ja és una realitat i acaba de constituir-se com associació oficialment. Integra actors de diferents sectors d’interès de tota la conca del riu Serpis, des del seu naixement a l’Alcoià fins a la seua desembocadura a la Safor.

Origen de la Plataforma

La Plataforma del Serpis naix gràcies al suport del Centre de Desenvolupament Rural CDR la Safor i altres col·lectius de la conca del Serpis, com ara el Centre Excursionista La Madrilla o el Col·lectiu Nostra Terra, que ja havien bastit algunes iniciatives prèvies. El setembre de 2018 i després de la presentació dels resultats d’un projecte d’investigació de la UPV sobre el canvi climàtic i la gestió dels cabals ecològics al Serpis, els diferents actors van considerar que era necessària la creació d’una plataforma ciutadana multisectorial per a fer front als reptes del canvi global al territori.

Primera reunió de la Plataforma del Serpis al Campus de Gandia (gener de 2019). Foto: V. Garófano.

El mes de gener de 2019 tingué lloc la primera reunió al Campus de Gandia, amb més de 60 persones, representants d’entitats de tota la conca. Al llarg del 2019 la Plataforma ha organitzat una desena de reunions i ha participat en diferents esdeveniments. Recentment s’ha constituït de manera oficial com associació per tal de tindre els recursos necessaris per a poder posar en marxa diverses activitats. Actualment, ja s’han adherit a la Plataforma més d’una vintena de persones de diferents entitats i col·lectius, com dels ajuntaments de Beniflà i el Real de Gandia, d’associacions com el Centre Excursionista La Madrilla, ADENSVA, el CDR la Safor o el Club de Caça i Tir Sant Blai de Potries. També s’han adherit altres col·lectius com la Confraria de Pescadors de Gandia o la Coordinadora d’Estudis Eòlics del Comtat i persones particulars de diferents municipis de la conca, des d’Alcoi a Gandia, passant per l’Orxa. Així mateix, altres entitats i associacions de gran prestigi com AEMS Ríos con Vida, la Fundación Nueva Cultura del Agua o Xúquer Viu també s’hi han adherit, per a prestar el suport necessari. En aquest sentit, la Plataforma espera poder involucrar i mobilitzar encara moltes més persones i entitats per tal de ser el més transversal i plural possible i integrar diferents punts de vista. La seua junta directiva o coordinadora provisional ja està constituïda per veïns i veïnes de tota la conca que provenen de diferents sectors: educació, administració pública, món científic i universitari, agricultura, caça i pesca i món associatiu mediambiental i social, entre d’altres.

Objectius de la Plataforma

La Plataforma del Ser­pis pretén ser un espai de diàleg i cooperació entre actors de tota la conca del riu Serpis, per tal d’iden­tificar-ne el seus reptes i proposar-hi solucions sos­tenibles i integradores. Entre els objectius de la Plataforma estan els de servir com a eina de documentació, formació i sen­sibilització on poder recopilar informació de diferent tipus per tindre una visió integral de la conca. La Plataforma també vol integrar membres, veïnat i actors en temes clau i transversals, com son l’aigua, la biodiversitat i el litoral, així com fer d’interlocutor amb les administracions competents en matèria de gestió de l’aigua i conservació del medi, per tal de promoure tasques i projectes en aspectes ambientals, socioeconòmics i culturals per al benefici del riu Serpis, però també de les seues valls i el seus afluents, com ara el Barxell, el Molinar, el Seta o el Frainos, i els cursos permanents de la conca, com el Barranc de l’Encantada o el riu Vernissa.

Activitats de la Plataforma

Durant 2019, la Plataforma ha organitzat i participat en tres campanyes de neteja on s’han retirat més de mitja tona de residus del tram final del riu. També s’ha unit al Moviment Veïnal “Canvi Climàtic i Sostenibilitat” (MVCCS) i ha participat a la I BIOFIRA de Gandia. A més d’això, aquesta Plataforma ha presentat al·legacions als Documents Inicials del nou cicle de planificació hidrològica 2021-2027 i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer ha reconegut públicament la utilitat de les aportacions fetes pels membres de la Plataforma. Durant els pròxims mesos, la Plataforma també s’involucrarà dins del procés de participació pública de l’Esquema Provisional de Temes Importants (EpTI).

En les reunions de la Plataforma, que estan obertes a tothom, els seus membres ja han identificat els principals problemes i reptes als quals s’enfronta la conca del Serpis, així com els objectius estratègics i la visió comuna de futur. Entre altres, la Plataforma també ha plantejat la necessitat d’impulsar el reconeixement i la protecció de la cultura i activitats agrícoles locals compatibles amb la continuïtat dels ecosistemes de la conca, així com del patrimoni hidràulic tradicional, promoure el desenvolupament rural sostenible en compatibilitat amb els valors sòcio-ambientals, el bon ús de l’aigua i la reutilització de l’aigua depurada per a usos ambientals, agrícoles o urbans, així com notificar tot tipus d’activitats que suposen la destrucció, sobreexplotació o el deteriorament de béns i serveis ambientals relacionats amb el riu i el seu entorn.

A més a més, la Plataforma pretén ser una “incubadora de projectes” on puguen dur-se a terme iniciatives de tots tipus relacionades amb el riu i la seua conca. Actualment, el projecte REDAPTA (“Espais de governança per a l’adaptació al canvi global en rius mediterranis”) impulsat pel CREAF (Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals), en col·laboració amb l’Institut IGIC del Campus de Gandia (UPV) i amb el suport de la Fundación Biodiversidad (Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico), es desenvolupa de manera paral·lela a la Tordera (Catalunya) i al Serpis. Entre les seues principals accions està l’elaboració d’una estratègia de reducció de la vulnerabilitat als impactes del canvi climàtic mitjançant l’organització d’un cicle de tallers per al codisseny de mesures estratègiques, formulades incloent les perspectives de l’administració, els tècnics, els científics i la ciutadania. A més d’això, es proposa un seguiment participatiu d’actuacions de restauració de la morfologia fluvial i la creació d’una xarxa ibèrica de taules ciutadanes de defensa dels rius per a l’intercanvi i la transferència de coneixements.

El primer taller tindrà lloc a final de febrer. S’informarà amb anticipació sobre la convocatòria per tal d’involucrar la màxima quantitat possible d’habitants de totes les comarques per les quals passa el riu Serpis (i el seus afluents), des del seu naixement fins a la seua desembocadura.

Crescuda del Serpis a Gandia durant la tempesta Glòria (gener de 2020). Foto: V. Garófano.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s