Jornada de seguiment participatiu de la rehabilitació de “la platja” de Potries al riu Serpis

Unes vint persones de diversos municipis, inclosos els alcaldes de Potries i Vilallonga, van participar el passat 15 de juliol a l’activitat de seguiment participatiu de la “la platja” de Potries, organitzada pel projecte REDAPTA, en el qual participa la Plataforma del Serpis. A més, han participat i col·laborat en la difusió de l’activitat l’ajuntament de Potries, el Col·lectiu Nostra Terra i el CDR la Safor.

L’objectiu de la jornada va ser conèixer com està evolucionant la zona rehabilitada d’aquest tram de riu, així com capacitar els participants sobre una eina interactiva de ciència ciutadana, mitjançant un formulari en línia, creat per a avaluar l’evolució de l’ecosistema fluvial a través de diverses mesures o indicadors: hidrològics, morfològics, ecològics i de percepció social.

En primer lloc, membres del Col·lectiu Nostra Terra de Potries van explicar a la resta de participants com fa tan sols un parell d’anys el tram era un abocador i estava totalment envaït per les canyes. La col·laboració i la il·lusió posada en aquest projecte pels seus membres ha fet que s’hi haja rehabilitat el marge dret del riu (llevant residus i canyes i plantant vegetació autòctona de ribera) i ara el paratge de “la platja” siga conegut per tot arreu. A més, aquest projecte ciutadà ha generat l’interès de molts altres col·lectius i ajuntaments per seguir els seus passos i fer actuacions de rehabilitació fluvial en els trams propers als seus municipis.

A continuació, es van presentar les eines virtuals desenvolupades: un formulari en línia composat de diferents fitxes i una guia didàctica complementària que reforça els conceptes tractats al formulari.  La eina educativa interactiva desenvolupada permet fer un seguiment dels canvis principals en la morfologia del riu i la seua vegetació a través de diferents indicadors per a un diagnòstic de l’estat de l’ecosistema fluvial. A més, permet conèixer l’impacte social i la percepció dels canvis del riu per part de la ciutadania en una situació de canvi global.

Es va guiar tots els assistentes a través del lloc web de la Plataforma per a que pogueren accedir a través dels seus telèfons mòbils i tauletes a la pàgina d’activitats del REDAPTA on es troben les eines esmentades (https://plataformaserpis.wordpress.com/activitats-del-redapta/). Es van anar omplint entre tots els participants cadascuna de les fitxes al mateix temps que s’aportaven explicacions sobre els diferents tipus d’indicadors.

Pots consultar tots el materials generats en els següents enllaços: Cartell de l’activitat, Formulari d’inscripció, Acta, Fotografies, Eines virtuals (Formulari de seguiment participatiu, Material didàctic complementari).

Algunes fotografies de l’esdeveniment:

Notícia publicada en Gente de la Safor: http://gentedelasafor.es/art/4608/la-playa-de-potries-uno-de-los-tesoros-del-serpis