Una vintena de voluntaris i voluntàries arrepleguen 124 kg de “basuralesa” del riu Vernissa

Diumenge 13 de març es va desenvolupar una jornada de voluntariat al tram de custòdia fluvial del riu Vernissa. Aquest era un dels 350 punts participants dins de la V campanya nacional “1m2 pels rius” del projecte LIBERA, impulsada per Ecoembes i SEO-Birdlife, i amb l’objectiu d’alliberar el nostres rius de “basuralesa” (residus resultants de les activitats humanes i que acaben abandonats als entorns naturals).

Es van arreplegar residus de tots els tipus, principalment envasos plàstics, llaunes metàl·liques i ampolles de vidre, que en total van sumar un total de 124 kg. Entre els objectes arreplegats es van trobar rodes de vehicle, una maleta, joguets… i una gran quantitat de tovalloletes higièniques que, encara que no ho semble, no són biodegradables i hauríem de limitar el seu us i mai tirar-les pel vàter.

Complementàriament es van controlar els rebrots de canya invasora que sorgien en les voreres de les lones o que aconsegueixen travessar-les. Aquesta tasca és de vital importància per a aconseguir la màxima efectivitat en el funcionament de les lones i haurà de portar-se a terme amb certa regularitat.

Aquest tram del riu Vernissa, afluent principal del Serpis, està custodiat per les associacions ADENSVA y Plataforma del Serpis, junt a l’Ajuntament de Palma de Gandia. Associacions i ajuntament han signat un conveni amb al Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) per a la seua rehabilitació. La CHX ha retirat el canyar dels marges del riu i els ha cobert amb lona per a controlar els nous rebrots de canya. Durant els dos anys que aquestes lones estaran exercint la seua funció, les associacions i l’ajuntament controlaran els rebrots, per a finalment realitzar plantacions amb espècies de ribera autòctona.

Colze a colze aconseguirem que el Vernissa torne a ser un riu viu, amb bosc de ribera autòcton i connectivitat fluvial. Recorda que participant en activitats xicotetes, entre tots i totes podem aconseguir coses grans! T’esperem en la propera activitat! No faltes! 😊

#proyectolibera #Libera1m2 #héroeslibera #educacioambiental

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s