118 kg de residus arreplegats a la desembocadura del Serpis!

Diumenge 21 de març un grup de 14 voluntaris i voluntàries van donar un colp de mà per un riu Serpis més net dins de la campanya de “1m2 pels rius, embassaments i pantans” del Projecte LIBERA.

Es van arreplegar 118 kg de residus de la desembocadura del riu Serpis als Marenys de Rafalcaid (Gandia), principalment envasos (31 kg), vidres (11.5 kg) i altres tipus de basuraleza (75.5 kg) com un pneumàtic, caixes de plàstic, cordes i fusta.

També es va aprofitar per a realitzar una recollida de dades, prenent nota de tots els residus retirats en un transecte de 100 m de llarg per 6 m d’ample, amb l’objectiu de caracteritzar mitjançant ciència ciutadana els residus i poder comparar els resultats entre diferents rius.

Segons les dades finals de la campanya, els residus més trobats han estat les puntes de cigarret, les llaunes de beguda, les peces de plàstic de menys de 2,5 cm i les tovalloletes higièniques. Al Serpis, els objectes més nombrosos identificats al transecte van ser les puntes de cigarret, peces de vidre, de plàstic, paper i tovalloletes. Quant al percentatge de residus, el 56% dels residus arreplegats van ser plàstics.

Podeu consultar totes les dades en el Baròmetre de la Basuraleza de Libera i a la lloc web d’ELitter els resultats de la recollida al Serpis.

En total, en aquesta campanya han participat gairebé 5.000 voluntaris repartits en 338 punts a tot el país. S’han aconseguit retirar del medi 6,4 tones de basuraleza i caracteritzar més de 75.000 residus. Per a més informació, pots llegir la nota de premsa oficial ací.

Aquestes dades suposen una valuosa ajuda per als nostres ecosistemes i serveixen per a obtenir més informació sobre la basuraleza. A més, són fonamentals per a poder elaborar campanyes de sensibilització, per compartir-los amb les autoritats competents, així com per a prendre mesures reals i intentar solucionar entre tots un problema de civisme.

Aquesta campanya, promoguda per SEO/Birdlife en aliança amb Ecoembes, ha estat organitzada per la Plataforma del Serpis amb la col·laboració de Plàstic Preciós Safor i el Departament de Gestió Responsable del Territori de l’Ajuntament de Gandia.

Moltes gràcies als voluntaris i voluntàries per lluitar per un Serpis més net!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s